Cvit
Cvit
Dvor
Dvor
Kampaneli
Kampaneli
Paiz

Počeci fotografije – Camera obscura

Službeno, 1839. godine François Arago objavio je da imamo novi izum – fotografiju. Ali, vratimo se u prošlost prije toga, do camere obscure.
Camera obscura može biti bilo kakav dovoljno zatamnjen prostor, pa bila to soba (tal. camera obscura – tamna soba) ili kutija šibica. Dovoljno je da taj tamni prostor ne propušta svjetlost, da je obojen u crno (eliminiranje refleksije) te da posjeduje rupicu, koja igra ulogu objektiva, i kroz koju ulaze zrake svjetlosti.

Već Aristotel spominje cameru obscuru koja se može smatrati pretečom fotografskog aparata i na čijem principu, u osnovi, radi svaka pa i najsuvremenija fotografska kamera. Nakon Aristotela postoje zapisi da su je koristili Arapi u 11.st ., ponajviše za promatranje zvijezda. U 13.st . spominje je i Roger Bacon, a u renesansi Leonadro da Vinci detaljno je opisao ovu napravu kojom se od tad sve više služe slikari da bi postigli što vjerniji prikaz realnosti.
poceci fotografije

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku.
Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscurete projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobit ćemo fotografiju.

Izvor:http://fotografija.hr/poceci-fotografije-camera-obscura/

Tags: fotozine, Camera-obsura, Arago, prostor, zatamnjeni, Bacon, fotofilm

by ©Ludvig